joi, 6 decembrie 2012

Cum aranjam masa pentru o cina formala




            Reguli general valabile:
- se folosesc suporturi de farfurii sau farfurii plate pentru vesela;
 - suportul de farfurii se tine pe masa pana la servirea desertului;
- furculitele se pun in stanga, in ordinea utilizarii. Daca salata este servita dupa felul principal, atunci furculita de salata va fi pusa mai aproape de farfurie;
 - daca sunt necesare mai multe cutite, acestea se asaza spre exterior;
- farfuria pentru paine si unt se pune in stanga furculitelor. La o cina formala, cutitul de unt se pune pe farfuria de unt, cu lama in jos;
 - painea trebuie rupta cu degetele, iar apoi unsa folosind cutitul de unt;
- fiecare mesean are propriul cutit de unt;
- tacamurile se strang dupa fiecare fel servit;
 - poti incepe sa mananci folosind tacamurile dinspre exterior spre exterior;
 - paharele trebuie asezate in forma de triunghi, in dreapta farfuriei, langa cutit, incepand din exterior cu cel de apa. Dupa el urmeaza paharul pentru vin alb si paharul pentru vin rosu.
 - de la primul fel si pana la desert, cu exceptia paharului de apa si a tacamurilor de desert, totul este luat de pe masa;
- dupa ce ai terminat de mancat, pune tacamurile pe farfurie, incrucisate de la mijloc. Taisul cutitului trebuie sa fie indreptat spre furculita, iar dintii acesteia in sus.

            Primul fel - supa
- lingura de supa se pune in dreapta suportului de farfurii;
- supa se serveste intr-un bol incalzit. Numai daca e vorba de o supa rece, nu se folosesc boluri incalzite;
- se mananca cu lingura de supa, din dreapta.

            Cum se serveste pestele
- se aduce pe o farfurie de dimensiuni mijlocii;
- se foloseste furculita mai mare din stanga si cutitul de peste din dreapta;
- dupa ce au terminat de mancat, mesenii trebuie sa puna tacamurile in transversala pe farfurie.

             Pentru felul principal
- farfuria poate fi servita la masa cu mancare sau poate fi adusa goala. In acest al doilea caz, va fi umpluta pe loc.

             Pentru salata
- salata se serveste intr-o farfurie de dimensiuni mijlocii;
- se mananca cu furculita care a mai ramas pe masa, adica cea mai mica;
- dupa salata, de pe masa se iau farfuria de paine si unt, cutitul de unt si paharele de vin.

            Pentru desert
- desertul se serveste pe farfurii mici;
- odata cu desertul se aduc cestile de cafea sau ceai si linguritele de ceai;
- se folosesc tacamurile asezate in fata farfuriei, chiar de la inceputul mesei;
- furculita are indreptat manerul spre stanga, iar lingurita spre dreapta;
- pe masa se gaseste numai paharul de apa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu