vineri, 7 decembrie 2012

Bunele maniere la o masa festiva


    
                Persoanele care sunt invitate sa participe la o masa festiva trebuie sa cunoasca cateva reguli de baza pentru astfel de ocazii. Numai prin respectarea lor se arata stima pentru gazda si ceilalti invitati si se poate face dovada unei bune cresteri.
                 In cele ce urmeaza va reamintesc principalele reguli pe care persoanele invitate la o masa festiva trebuie sa le respecte:
-Femeile sa fie imbricate adecvat situatiei, iar barbatii sa nu-si scoata hainele in timpul mesei
- In timpul mesei invitatul nu-si va deranja vecinii din dreapta si din stanga. Va apropia scaunul de masa asfel ca pieptul sau sa fie la 10 cm de masa.
-Coatele nu se pun pe masa, iar picioarele nu se vor intinde inainte sub masa.
- Servetul de panza nu se aseaza la gat, ci pe genunchi
- In timp ce se consuma preparatele, furculita se tine in mana stanga, iar cutitul in dreapta. Carnea se taie numai pe masura ce se consuma, bucatica cu bucatica si nu toata deodata. Tacamurile se tin numai deasupra farfuriei, fara a le ridica cu varful in sus.
-In timp ce bea sau vorbeste, invitatul pune tacamurile incrucisate pe farfurie, furculita cu manerul  spre stanga si cu dintii in sus spre dreapta, iar cutitul cu manerul spre dreapta si lama spre stanga. Dupa terminarea preparatului furculita se aseaza paralel cu cutitul, cu dintii in jos, manerele fiind asezate spre dreapta.
- Painea se rupe in bucati mici numai pe masura ce se consuma. Nu se musca din bucata de paine si nici nu se taie din ea cu cutitul. Nu se consuma din paine inainte de consumarea preparatelor.
- Sarea nu se ia cu mana sau cu cutitul cu care se mananca. Se va folosi pentru aceasta un cutit neintrebuintat sau lingurita pentru sare.
-Caviarul adus in boluri mici, se ia cu lingurita si se pune in propria farfurie. De aici, se foloseste cutitul pentru a pune unt, caviar si ceapa sau lamaie pe painea prajita sau biscuiti. Sandvisul se mananca cu mana!
- Branza aperitiv se intinde cu cutitul pe felia de paine si se mananca cu mana, iar branza-desert se mananca cu furculita si cutitul alaturi de fructe decojite tot cu cutitul.
- Cocktailul de creveti - daca este servit la pahar, se iau crevetii din pahar cu furculita si se musca cate o bucata, dupa ce i-ati inmuitat in sos. Daca sunt serviti pe farfurie, se mananca cu furculita si cutitul!
- Rosiile-cherry - se mananca cu mana, dintr-o singura inghititura, nu se musca din ele!
- Salata se mananca cu furculita, insa in cazul frunzelor mari, se utilizeaza si cutitul. Salata iceberg se mananca intotdeauna cu furculita si cutitul. Nu se pune salata in farfuria cu mancare! Daca nu ai un bol personal pentru salata, aceasta se pune pe farfuria pentru unt sau pe alta farfurie, decat pe cea cu felul principal!
- Puiul se manaca cu furculita si cutitul! Se taie cate o singura bucatica mica de pui odata! Picioarele de broasca insa se mananca cu mana.
- Sandvisurile mici si reci se manaca cu mana, sandvisurile mari si calde cu furcuita si cutitul!
- Midiile sau molustele se manaca cu furculita speciala cu care le extragi din cochilie. Nu se soarbe zeama din cochilie, insa poti manca sosul in care au fost servite cu paine.
- Melcii se manaca cu mana sau cu ajutorul unor linguri cu care se tine cochilia, iar cu furculita speciala se extrage carnea.
- Mai intai taiati capul si coada pestelui cu furculita si cutitul, si mutati-le intr-o parte a farfuriei. Apoi inserati varful cutitului pe langa sira spinarii, si despicati pestele de la un capat la altul. In acest moment, aveti trei optiuni:  trageti sira spinarii afara;  desfaceti pestele ca pe o carte, si scoateti sira spinarii;  ridicati fileul de deasupra, mancati-l, apoi scoateti sira spinarii din fileul ramas.   Daca v-a scapat un os, scoateti-l din gura intre degetul mare si aratator.
- Sosurile subtiri se toarna direct peste carne sau legume, sosurile mai legate se pun alaturi de carne in farfurie, se ia fiecare bucata de carne si se da prin sos, apoi se mananca.
- Nu se pune unt peste legume si nici sare sau piper in mancare inainte de a gusta - sunt adevarate insulte pentru gazda sau bucatar!
- In bolul pentru spalatul mainilor se introduce cate o singura mana, (doar varful degetelor!) si nu se miroase sau duce la gura acest recipient
- Daca aveti in bautura masline sau cirese, acestea se pot scoate cu degetele, dar cel mai simplu ar fi sa terminati bautura si apoi sa inclinati paharul pentru a ajunge mai usor la acestea.
- Cafeaua sau ceaiul se servesc in cani puse pe farfurii. Pe aceastea se pune lingurita si pliculetul gol de ceai si zahar si chiar plicul folosit de ceai infuzat. Daca nu ai farfurie, cere una!
- Paharul de vin rosu se tine de la baza lui, iar paharul de vin alb de picior, la fel si cel de sampanie.
- Paharul de coniac se poate tine cu ambele maini, pentru a incalzi bautura
- Intr-o cafea, ciocolata calda sau alt lichid fierbinte nu se sufla niciodata!
- Daca aveti un servet mare pe farfurie, se pune pe brate, servetelele se despaturesc complet inainte de masa. Daca te ridici de la masa, servetul de pe genunchi nu se lasa pe scaun, ci langa farfurie!
- Merele, perele, gutuile se iau cu mana din cosul cu fructe si se mananca cu furculita si cutitul. Ideal ar fi sa le curatati si de coaja!
- Avocado se manaca cu lingurita daca este in coaja, iar adac este adus taiat se mananca cu furculita
- Banana se curata cu mana, se taie cu cutitul de desert si se mananca cu furculita
- Samburii de masline sau cirese se scuipa discret in pumn si apoi se pun pe farfurie
- Citricele servite in coaja se mananca cu lingurita
- Piersicile, prunele, nectarinele si caisele se tau in jumatate, se scoate samburele cu cutitul si se mananca cu furculita
- Ananasul se mananca intotdeauna cu furculita si cutitul!
- Produsele de patiserie, tartele cu fructe si prajiturile cu crema se tin cu furculita pe farfurie si se mananca cu lingurita sau daca va este incomod, direct cu furculita
- Serbetul servit ca antreu se mananca cu furculita, nu cu lingurita de desert, ori cat de tentant ar parea!
- Nu se umple gura cu prea multa mancare si nici nu se vorbeste cu gura plina.
- Preparatele prea fierbinti se vor lasa sa se mai raceasca
- Supele nu se vor sorbi cu zgomot, iar lingura se va umple cu doar 2/3 din capacitatea ei
- In timpul conversatiei nu se vor intrerupe persoanele care vorbesc si nici nu se va arata nepasare fata de ceea ce se discuta. Nu se vor povesti glume indecente si nu se va rade in hohote.
- La masa nu se citeste ziarul si nici nu se urmaresc emisiunile la televizor.
- La masa nu se tuseste, nu se sufla nasul si nici nu se casca, caci aceste gesturi indispun pe ceilalti invitati - Nu se mananca cu cutitul ceea ce trebuie mancat cu furculita.
- Invitatii nu se vor ridica de la masa imediat dupa ce au terminat de mancat. Ei vor ramane in continuare la masa  si vor parasi masa doar cand toata lumea a terminat de mancat ori la sugestia gazdei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu