vineri, 7 decembrie 2012

La restaurant...


             
             O iesire la restaurant ne prinde bine din cand in cand, dar sa nu uitam ca exista un set de bune maniere pe care trebuie sa il urmam:
- In restaurant intra intai barbatul, tinand, apoi, usa, femeii si precedand-o cu o jumatate de pas, pentru a putea fireste, gasi o masa libera sau masa rezervata in prealabil.
- Cand grupul e mai mare, dupa ce paseste pe usa un barbat, vor intra intai femeile si doar apoi ceilalti barbati;
- La garderoba, barbatul isi dezbraca el intai haina, asezand-o pe masa garderobei si dupa ce isi ajuta partenera sa-si scoata haina, le incredinteaza pe amandoua garderobierei.
- Cand suntem in doi: cea mai eleganta formula de a se aseza este vis-à-vis, iar cea mai intima este unul langa celalalt.
- Daca suntem doua cupluri, femeile se asaza pe bancheta, barbatii pe scaune.
- In general, femeilor li se ofera locurile cele mai bune, barbatii trebuind sa opteze pentru cele cu spatele la sala sau pentru scaunele pe langa care circulatia este mai intensa.
- Daca si femeile se asaza pe scaune, acestea le vor fi oferite tragandu-le usor in afara de catre barbati, dupa care se vor aseza si ei.
- Comanda o face numai barbatul, dupa ce a oferit intai menu-ul partenerei sale si a consultat-o asupra preferintelor sale; niciodata o femeie nu va face ea comanda chelnerului, daca, fireste, este insotita de catre un barbat.
- La masa se sta cat se poate mai drept si corect; nu cu coatele pe masa, nu revarsat pe spate, nu cu picioarele intinse pana a lovi vecinul de vis-a-vis, nu cu scaunul departat de masa si picior peste picior.
-Bauturile tari - aperitivele - ca tuica, palinca, votca - se comanda chiar la inceput, inainte de a ti se aduce mancarea la masa. Daca vrei ca aperitiv un vin, alege unul alb sau roze, nu foarte dens sau dulce si doar un singur pahar!
- Comanda bere doar daca ai ales un meniu pe baza de carne. Este ciudat si total nepotrivit sa consumi preparate vegetariene sau de post si sa bei bere
- Vinul rosu se bea rece la 16 grade si alaturi de produse din carne, mancare italiana sau preparate foarte picante
- Vinul alb se bea doar alaturi de preparate din carne alba, de pui sau peste si fructe de mare sau de preparate din legume. Se aleg vinurile albe, seci!
- Preparatele fine se asociaza cu vinurile fine, iar preparatele consistente cu vinuri mai puternice.
- Daca se serveste la desert branza sau ciocolata, alege un vin rosu, sec
- Daca la desert ai prajituri, acestea merg cu un vin dulce
- Asteapta sa termine absolut toata lumea de mancat si apoi cere voie sa fumezi de la toti cei prezenti, nu doar de la persoanele din dreapta si stanga ta. Aceasta regula este valabila chiar daca te afli pe o terasa!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu