sâmbătă, 29 decembrie 2012

Servetel din hartie pentru masa de Revelion

                 
             Un mod deosebit de a aranja un servetel de hartie pentru a-ti surprinde oaspetii...





            Si imaginile pentru realizare:



vineri, 7 decembrie 2012

Gazda unei petreceri ...



                    Gazda unei petreceri face tot timpul diferenta intre o petrecere reusita si un esec total. Sunt cateva reguli pe care orice gazda ar trebui sa le respecte, pentru ca pe langa grijii ca mancarea sa fie perfecta, rolul unei gazde este si de a se asigura ca invitatii se simt bine.





    
                       1. Cum intampinam musafirii

        In primul rand, cand dai o petrecere, nu uita sa le mentionezi invitatilor daca tinuta este obligatorie sau daca trebuie sa se imbrace intr-un anumit stil: casual, business, formal sau la patru ace.
        Atunci cand organizezi o petrecere la tine acasa, si invitatii incep sa ajunga, intampina-i la usa cu un zambet larg si prietenos, indiferent daca simti ca timpul nu iti permite. Atunci cand esti prima fata pe care un invitat o vede, un zambet primitor va da tonul unei bune dispozitii. Asa ca asigura-te ca timpul iti permite sa pregatesti toate detaliile din timp, pentru a putea sa iti intampini invitatii.
         De cele mai multe ori, la o petrecere gazda e singura persoana in comun pentru foarte multi oameni. Doar unii invitati vor fi suficient de curajosi pentru a incepe o conversatie, altii tind sa se retraga. Asa ca rolul tau ca o gazda buna este sa le faci cunostinta intre ei in primul rand. Si la masa aseaza-i dupa interesele comune, dupa lucrurile pe care crezi ca le au in comun.
         Daca stii ca sunt doua mamici cu copii de varste apropiate, roag-o pe una dintre ele sa povesteasca acea intamplare hazlie din zilele trecute, dupa cateva minute scuza-te pentru a intampina alti invitati.
        Ultimul aspect important din intampinarea oaspetilor, este un loc destinat bunurilor lor personale, haine si genti. Fa loc intr-un dulap din hol, sau goleste o canapea din cea mai apropiata camera de usa.



                            2. In timpul petrecerii

         Odata ce lumea s-a dezghetat si se poarta conversatii prietenoase, poti sa te relaxezi si sa te bucuri de atmosfera impreuna cu prietenii, dar asta nu inseamna ca nu esti in continuare o gazda si ca trebuie sa te comporti ca atare.
          Asigura-te ca petreci putin timp cu fiecare dintre invitati si ca esti atenta la nevoile lor. Daca vezi ca vreunul din invitati nu se integreaza, ia-l langa tine sau chiar ajuta-l sa te ajute cu una alta. Poate are ceva pe suflet si vrea sa se descarce.

                        3. Situatii limita ce pot aparea in timpul unei petreceri

           Exista si astfel de situatii in care o petrecere nu decurge dupa planul bine stabilit. Iata cateva situatii dificile ce pot aparea in timpul unei petreceri, si cum sa le faci fata:
                        Invitatii care ajung mai devreme
           Desi e la moda sa intarzii putin, de fapt sa te lasi asteptat, exista situatii cand oaspetii ajung mai devreme, ceea ce ofera gazdei in mod normal dureri de cap. Eticheta unei petreceri organizata acasa presupune alocarea unor 10 minute inainte de timpul oficial pentru aparitia unor invitati timpurii. Si daca tot ajung mai devreme, scuza-te politicos si du-te sa-ti termini treaba, daca ai scris ora pe invitatii.
                        Invitati nepoftiti
             Daca cineva apare la petrecerea ta neinvitat, eticheta unei gazde spune ca trebuie sa il faci sa se simta binevenit, sa-l servesti cu bautura si mancare. Daca un invitat a adus o alta persoana, asigura-te ca ii atragi atentia dupa cateva zile, dar nu ca un repros, ci pur si simplu ca o rugaminte, pentru ca la urmatoarea petrecere sa stii cate platouri sa pregatesti.
                        Invitati care nu mai vor sa plece
              Pentru acei invitati care parca nu mai vor sa plece, sunt cateva metode indirecte prin care sa le sugerezi asta. Incearca sa potolesti petrecerea oferind o cafea, stinge lumanarile si opreste muzica.
 Ofera sa pui la pachet o felie de tort, adu-le hainele din sifonier. Daca toate acestea nu au functionat, trebuie pur si simplu sa mergi pe o abordare directa dar politicoasa: "Imi pare tare bine ca ati venit, dar este deja foarte tarziu si maine trebuie sa ma trezesc devreme. Dati-mi voie sa va conduc".
                       Cum ne luam la revedere de la invitati
              Pe masura ce petrecerea incepe sa se domoleasca, responsabilitatea ta de gazda isi intra din nou in rol. Daca ai servit bauturi alcoolice la petrecere asigura-te ca esti gazda responsabila, chemand taxiuri persoanelor care au baut, si asigurandu-te ca ajung cu bine acasa.
Asigura-te ca multumesti tuturor pentru prezenta, si ca la final ai timp de cateva minute de conversatie cu fiecare in parte. Astfel vor avea sentimentul placut si inainte de plecare.

Aperitive aspectuoase pentru petrecere


                Taie felii putin mai groase de castravete si aseaza pe ele crema de branza cu somon. La fel poti sa procedezi si cu prezentarea legumelor aperitiv servite cu sos. Poti sa pregatesti pahare individuale in care sa pui sosul pe care il doresti iar legumele taiate pe lung, aranjate frumos in pahar.


                Poti sa pregatesti diferite aperitive festive ce au la baza mamaliga. Poti sa o servesti alaturi de sos pesto si parmezan, alaturi de legume la foc iute, sau daca doresti ceva mai exotic alaturi de sos Hagao.





              Poti impacheta frumos feliile de salam ca niste cadouri legate cu fire de ceapa.



           Poti sa pregatesti "soldatei" pe scobitori sau betigase pentru aperitive, pe care sa le aranjezi in diferite forme, cat mai elegante. De asemenea combinatia de fructe uscate (prune) cu sunca este potrivita pentru un aperitiv, asa ca nu te sfii sa experimentezi. La fel este si combinatia intre struguri si diferite feluri de branza sau sunca cu pepene galben.







La restaurant...


             
             O iesire la restaurant ne prinde bine din cand in cand, dar sa nu uitam ca exista un set de bune maniere pe care trebuie sa il urmam:
- In restaurant intra intai barbatul, tinand, apoi, usa, femeii si precedand-o cu o jumatate de pas, pentru a putea fireste, gasi o masa libera sau masa rezervata in prealabil.
- Cand grupul e mai mare, dupa ce paseste pe usa un barbat, vor intra intai femeile si doar apoi ceilalti barbati;
- La garderoba, barbatul isi dezbraca el intai haina, asezand-o pe masa garderobei si dupa ce isi ajuta partenera sa-si scoata haina, le incredinteaza pe amandoua garderobierei.
- Cand suntem in doi: cea mai eleganta formula de a se aseza este vis-à-vis, iar cea mai intima este unul langa celalalt.
- Daca suntem doua cupluri, femeile se asaza pe bancheta, barbatii pe scaune.
- In general, femeilor li se ofera locurile cele mai bune, barbatii trebuind sa opteze pentru cele cu spatele la sala sau pentru scaunele pe langa care circulatia este mai intensa.
- Daca si femeile se asaza pe scaune, acestea le vor fi oferite tragandu-le usor in afara de catre barbati, dupa care se vor aseza si ei.
- Comanda o face numai barbatul, dupa ce a oferit intai menu-ul partenerei sale si a consultat-o asupra preferintelor sale; niciodata o femeie nu va face ea comanda chelnerului, daca, fireste, este insotita de catre un barbat.
- La masa se sta cat se poate mai drept si corect; nu cu coatele pe masa, nu revarsat pe spate, nu cu picioarele intinse pana a lovi vecinul de vis-a-vis, nu cu scaunul departat de masa si picior peste picior.
-Bauturile tari - aperitivele - ca tuica, palinca, votca - se comanda chiar la inceput, inainte de a ti se aduce mancarea la masa. Daca vrei ca aperitiv un vin, alege unul alb sau roze, nu foarte dens sau dulce si doar un singur pahar!
- Comanda bere doar daca ai ales un meniu pe baza de carne. Este ciudat si total nepotrivit sa consumi preparate vegetariene sau de post si sa bei bere
- Vinul rosu se bea rece la 16 grade si alaturi de produse din carne, mancare italiana sau preparate foarte picante
- Vinul alb se bea doar alaturi de preparate din carne alba, de pui sau peste si fructe de mare sau de preparate din legume. Se aleg vinurile albe, seci!
- Preparatele fine se asociaza cu vinurile fine, iar preparatele consistente cu vinuri mai puternice.
- Daca se serveste la desert branza sau ciocolata, alege un vin rosu, sec
- Daca la desert ai prajituri, acestea merg cu un vin dulce
- Asteapta sa termine absolut toata lumea de mancat si apoi cere voie sa fumezi de la toti cei prezenti, nu doar de la persoanele din dreapta si stanga ta. Aceasta regula este valabila chiar daca te afli pe o terasa!

Bunele maniere la o masa festiva


    
                Persoanele care sunt invitate sa participe la o masa festiva trebuie sa cunoasca cateva reguli de baza pentru astfel de ocazii. Numai prin respectarea lor se arata stima pentru gazda si ceilalti invitati si se poate face dovada unei bune cresteri.
                 In cele ce urmeaza va reamintesc principalele reguli pe care persoanele invitate la o masa festiva trebuie sa le respecte:
-Femeile sa fie imbricate adecvat situatiei, iar barbatii sa nu-si scoata hainele in timpul mesei
- In timpul mesei invitatul nu-si va deranja vecinii din dreapta si din stanga. Va apropia scaunul de masa asfel ca pieptul sau sa fie la 10 cm de masa.
-Coatele nu se pun pe masa, iar picioarele nu se vor intinde inainte sub masa.
- Servetul de panza nu se aseaza la gat, ci pe genunchi
- In timp ce se consuma preparatele, furculita se tine in mana stanga, iar cutitul in dreapta. Carnea se taie numai pe masura ce se consuma, bucatica cu bucatica si nu toata deodata. Tacamurile se tin numai deasupra farfuriei, fara a le ridica cu varful in sus.
-In timp ce bea sau vorbeste, invitatul pune tacamurile incrucisate pe farfurie, furculita cu manerul  spre stanga si cu dintii in sus spre dreapta, iar cutitul cu manerul spre dreapta si lama spre stanga. Dupa terminarea preparatului furculita se aseaza paralel cu cutitul, cu dintii in jos, manerele fiind asezate spre dreapta.
- Painea se rupe in bucati mici numai pe masura ce se consuma. Nu se musca din bucata de paine si nici nu se taie din ea cu cutitul. Nu se consuma din paine inainte de consumarea preparatelor.
- Sarea nu se ia cu mana sau cu cutitul cu care se mananca. Se va folosi pentru aceasta un cutit neintrebuintat sau lingurita pentru sare.
-Caviarul adus in boluri mici, se ia cu lingurita si se pune in propria farfurie. De aici, se foloseste cutitul pentru a pune unt, caviar si ceapa sau lamaie pe painea prajita sau biscuiti. Sandvisul se mananca cu mana!
- Branza aperitiv se intinde cu cutitul pe felia de paine si se mananca cu mana, iar branza-desert se mananca cu furculita si cutitul alaturi de fructe decojite tot cu cutitul.
- Cocktailul de creveti - daca este servit la pahar, se iau crevetii din pahar cu furculita si se musca cate o bucata, dupa ce i-ati inmuitat in sos. Daca sunt serviti pe farfurie, se mananca cu furculita si cutitul!
- Rosiile-cherry - se mananca cu mana, dintr-o singura inghititura, nu se musca din ele!
- Salata se mananca cu furculita, insa in cazul frunzelor mari, se utilizeaza si cutitul. Salata iceberg se mananca intotdeauna cu furculita si cutitul. Nu se pune salata in farfuria cu mancare! Daca nu ai un bol personal pentru salata, aceasta se pune pe farfuria pentru unt sau pe alta farfurie, decat pe cea cu felul principal!
- Puiul se manaca cu furculita si cutitul! Se taie cate o singura bucatica mica de pui odata! Picioarele de broasca insa se mananca cu mana.
- Sandvisurile mici si reci se manaca cu mana, sandvisurile mari si calde cu furcuita si cutitul!
- Midiile sau molustele se manaca cu furculita speciala cu care le extragi din cochilie. Nu se soarbe zeama din cochilie, insa poti manca sosul in care au fost servite cu paine.
- Melcii se manaca cu mana sau cu ajutorul unor linguri cu care se tine cochilia, iar cu furculita speciala se extrage carnea.
- Mai intai taiati capul si coada pestelui cu furculita si cutitul, si mutati-le intr-o parte a farfuriei. Apoi inserati varful cutitului pe langa sira spinarii, si despicati pestele de la un capat la altul. In acest moment, aveti trei optiuni:  trageti sira spinarii afara;  desfaceti pestele ca pe o carte, si scoateti sira spinarii;  ridicati fileul de deasupra, mancati-l, apoi scoateti sira spinarii din fileul ramas.   Daca v-a scapat un os, scoateti-l din gura intre degetul mare si aratator.
- Sosurile subtiri se toarna direct peste carne sau legume, sosurile mai legate se pun alaturi de carne in farfurie, se ia fiecare bucata de carne si se da prin sos, apoi se mananca.
- Nu se pune unt peste legume si nici sare sau piper in mancare inainte de a gusta - sunt adevarate insulte pentru gazda sau bucatar!
- In bolul pentru spalatul mainilor se introduce cate o singura mana, (doar varful degetelor!) si nu se miroase sau duce la gura acest recipient
- Daca aveti in bautura masline sau cirese, acestea se pot scoate cu degetele, dar cel mai simplu ar fi sa terminati bautura si apoi sa inclinati paharul pentru a ajunge mai usor la acestea.
- Cafeaua sau ceaiul se servesc in cani puse pe farfurii. Pe aceastea se pune lingurita si pliculetul gol de ceai si zahar si chiar plicul folosit de ceai infuzat. Daca nu ai farfurie, cere una!
- Paharul de vin rosu se tine de la baza lui, iar paharul de vin alb de picior, la fel si cel de sampanie.
- Paharul de coniac se poate tine cu ambele maini, pentru a incalzi bautura
- Intr-o cafea, ciocolata calda sau alt lichid fierbinte nu se sufla niciodata!
- Daca aveti un servet mare pe farfurie, se pune pe brate, servetelele se despaturesc complet inainte de masa. Daca te ridici de la masa, servetul de pe genunchi nu se lasa pe scaun, ci langa farfurie!
- Merele, perele, gutuile se iau cu mana din cosul cu fructe si se mananca cu furculita si cutitul. Ideal ar fi sa le curatati si de coaja!
- Avocado se manaca cu lingurita daca este in coaja, iar adac este adus taiat se mananca cu furculita
- Banana se curata cu mana, se taie cu cutitul de desert si se mananca cu furculita
- Samburii de masline sau cirese se scuipa discret in pumn si apoi se pun pe farfurie
- Citricele servite in coaja se mananca cu lingurita
- Piersicile, prunele, nectarinele si caisele se tau in jumatate, se scoate samburele cu cutitul si se mananca cu furculita
- Ananasul se mananca intotdeauna cu furculita si cutitul!
- Produsele de patiserie, tartele cu fructe si prajiturile cu crema se tin cu furculita pe farfurie si se mananca cu lingurita sau daca va este incomod, direct cu furculita
- Serbetul servit ca antreu se mananca cu furculita, nu cu lingurita de desert, ori cat de tentant ar parea!
- Nu se umple gura cu prea multa mancare si nici nu se vorbeste cu gura plina.
- Preparatele prea fierbinti se vor lasa sa se mai raceasca
- Supele nu se vor sorbi cu zgomot, iar lingura se va umple cu doar 2/3 din capacitatea ei
- In timpul conversatiei nu se vor intrerupe persoanele care vorbesc si nici nu se va arata nepasare fata de ceea ce se discuta. Nu se vor povesti glume indecente si nu se va rade in hohote.
- La masa nu se citeste ziarul si nici nu se urmaresc emisiunile la televizor.
- La masa nu se tuseste, nu se sufla nasul si nici nu se casca, caci aceste gesturi indispun pe ceilalti invitati - Nu se mananca cu cutitul ceea ce trebuie mancat cu furculita.
- Invitatii nu se vor ridica de la masa imediat dupa ce au terminat de mancat. Ei vor ramane in continuare la masa  si vor parasi masa doar cand toata lumea a terminat de mancat ori la sugestia gazdei.

joi, 6 decembrie 2012

Aranjarea mesei festive de Craciun

























Cum aranjam masa pentru o cina formala




            Reguli general valabile:
- se folosesc suporturi de farfurii sau farfurii plate pentru vesela;
 - suportul de farfurii se tine pe masa pana la servirea desertului;
- furculitele se pun in stanga, in ordinea utilizarii. Daca salata este servita dupa felul principal, atunci furculita de salata va fi pusa mai aproape de farfurie;
 - daca sunt necesare mai multe cutite, acestea se asaza spre exterior;
- farfuria pentru paine si unt se pune in stanga furculitelor. La o cina formala, cutitul de unt se pune pe farfuria de unt, cu lama in jos;
 - painea trebuie rupta cu degetele, iar apoi unsa folosind cutitul de unt;
- fiecare mesean are propriul cutit de unt;
- tacamurile se strang dupa fiecare fel servit;
 - poti incepe sa mananci folosind tacamurile dinspre exterior spre exterior;
 - paharele trebuie asezate in forma de triunghi, in dreapta farfuriei, langa cutit, incepand din exterior cu cel de apa. Dupa el urmeaza paharul pentru vin alb si paharul pentru vin rosu.
 - de la primul fel si pana la desert, cu exceptia paharului de apa si a tacamurilor de desert, totul este luat de pe masa;
- dupa ce ai terminat de mancat, pune tacamurile pe farfurie, incrucisate de la mijloc. Taisul cutitului trebuie sa fie indreptat spre furculita, iar dintii acesteia in sus.

            Primul fel - supa
- lingura de supa se pune in dreapta suportului de farfurii;
- supa se serveste intr-un bol incalzit. Numai daca e vorba de o supa rece, nu se folosesc boluri incalzite;
- se mananca cu lingura de supa, din dreapta.

            Cum se serveste pestele
- se aduce pe o farfurie de dimensiuni mijlocii;
- se foloseste furculita mai mare din stanga si cutitul de peste din dreapta;
- dupa ce au terminat de mancat, mesenii trebuie sa puna tacamurile in transversala pe farfurie.

             Pentru felul principal
- farfuria poate fi servita la masa cu mancare sau poate fi adusa goala. In acest al doilea caz, va fi umpluta pe loc.

             Pentru salata
- salata se serveste intr-o farfurie de dimensiuni mijlocii;
- se mananca cu furculita care a mai ramas pe masa, adica cea mai mica;
- dupa salata, de pe masa se iau farfuria de paine si unt, cutitul de unt si paharele de vin.

            Pentru desert
- desertul se serveste pe farfurii mici;
- odata cu desertul se aduc cestile de cafea sau ceai si linguritele de ceai;
- se folosesc tacamurile asezate in fata farfuriei, chiar de la inceputul mesei;
- furculita are indreptat manerul spre stanga, iar lingurita spre dreapta;
- pe masa se gaseste numai paharul de apa.

Idei pentru impaturarea si aranjarea servetelelor